Ladattavat pistokehybridiautot aloittavat käyttövoimien murroksen

Yritysautoilulla on edessään yksi suurimmasta murroksista sitten auton keksimisen. Vaihtoehtoisista käyttövoimista on tulossa kovaa vauhtia valtavirtaa ja erityisesti sähkö käyttövoimana on osoittamassa ylivertaisuutensa niin energiatehokkuuden, päästöjen kuin elinkaarikustannusten osalta.

 

Sähköautot ovat vielä nykypäivänä harvojen herkkua johtuen joko rajoitetusta toimintamatkasta tai korkeasta hinnasta. Pistokehybridiautot ovat rynnimässä lähitulevaisuudessa autoilun eturiviin ja käytännössä kaikki merkittävät auton valmistajat ovat tuomassa omia sähköisiä mallistojaan markkinoille. Uutena asiana on pistokehybridien laajeneminen myös hyötyajoneuvopuolelle.

 

Kuva 1. Pistokehybridien ensirekisteröinit

 

Miten pistokehybridiautot muuttavat markkinaa?

Erityisesti pistokehybridit opettavat autoilijoille uuden rutiinin – lataamisen. Auton matalat päästöt ja alhaiset käyttökulut saavutetaan vain ahkeralla lataamisella. Lataaminen taas on rutiini, joka pitää opetella. Lataamisen kiemuroihin liittyvät erilaiset latausteknologiat, joihin onkin olemassa erinomainen käyttöopas sähköisen liikenteen sivustolla. Lataamisen rutiinit opittuaan kuljettajien kyky siirtyä kohti esimerkiksi täyssähköautoilua madaltuu oleellisesti.

Taloyhtiömaailmassa tarvitaan vielä parempia käytäntöjä ja hyväksi havaittuja toimintatapoja, jotta kotilataaminen voidaan osoittaa myös taloyhtiöiden parkkipaikoille.

 

Pistokehybridiautot muokkaavat maaperää sähköiselle liikkumiselle

Pistokehybridiautojen määrien lisääntyessä tarvitaan merkittävä määrä latausasemia, jotta sähköisen liikkumisen osuus oikeasti kasvaa. Pistokehybridin pienen akkukapasiteetin vuoksi lataaminen on tarpeellista käytännössä aina, kun auto jää parkkiin. Tämä luo kysynnän hyvin tiheälle latausasemaverkostolla. Tiheä latausasemaverkosto taas on omiaan nopeuttamaan sähköisellä käyttövoimalla liikkuvan kaluston yleistymistä kaikissa liikkumismuodoissa. Tähän kiinteistöjen omistajat ja julkinen valta ovat hiljalleen heräämässä.

 

Miten ladattavat hybridit muuttavat ajamista?

Pistokehybridin hankkimisen myötä voin omakohtaisesti todeta, että sähköllä ajamisesta tulee tavoitetila. Kuljettaja alkaa optimoida sähköllä ajettuja kilometrejään ja tämä väistämättä parantaa myös ajokäyttäytymistä, ennakointia ja polttoainetaloutta. Kaikki erinomaisia muutoksia. Omista kokemuksistani olenkin blogannut aikaisemmin. Todellinen polttoaineensäästö on pitkälti omasta viitseliäisyydestä kiinni.

 

Miten pistokehybridit säilyttävät arvonsa tulevaisuudessa?

Tänä päivänä useat autoalan johtavat toimivat vakuuttavat, että pistokehybridit tulevat myös lähitulevaisuudessa pitämään hyvin arvonsa, kuten YLE:n uutinen osoittaa. Lähitulevaisuudessa mielenkiinto tullee hybridien osalta kasvamaan, sillä autot ovat ympäristöystävällisiä, säästävät käyttökuluissa ja ovat osoittaneet olevansa teknisesti luotettavia.

___

Keskustelu jatkuu Secton some-kanavissa Facebookissa ja LinkedIn:ssä.

Sananvuoron kirjoittaja Ville Kujansuu on tiettävästi Suomen innovatiivisin blogaava talousjohtaja (toim. subjektiivinen huom.). Suomen johtavan autoalan palveluyhtiön Secto Automotiven riveihin Ville liittyi vuonna 2014.