Vinkit tuulilasin suojaukseen ja pikakorjaukseen

Auton tuulilasi on erityisen kovilla näin syksyisin. Kun pakkaskelit alkavat lähestyä, vaihdetaan autoihin nastarenkaat ja ajoväylät tehdään turvallisemmiksi hiekoittamalla. Tässä on myös kääntöpuolensa: teräväksi murskattu hiekoitussepeli ja renkaista irtoavat nastat voivat sinkoutuessaan rikkoa takana ajavan tuulilasin, jos hän ajaa liian lähellä.

Monesti tuulilaseihin tulleet säröt eivät ole suuria, mutta pienikin särö voi häiritä näkyvyyttä ja aiheuttaa vaaratilanteen. Lisäksi tuulilasi on nykyään jo paljon muutakin kuin vain lasi: siihen on usein asennettu erilaisia erikoisvarusteita, kuten tunnistimia ja kaistavahteja. Jos tuulilasi menee rikki, voivat nämä lisäominaisuudet myös toimia väärin ja aiheuttaa ennakoimattomia ja vaarallisia tilanteita.

Tuulilasivahingot ovat lisääntyneet myös sen vuoksi, että tuulilasit ovat aiempaa kaarevampia, ohuempia ja kevyempiä. Toinen syy on se, että uusissa automalleissa takarenkaat sijoitetaan aiempaa taaemmas ja roiskeläpät ovat poistuneet autoista.

Suojaa autosi tuulilasi riittävällä turvavälillä

Helpoin tapa välttää tuulilasivahingot on pitää liikenteessä riittävää turvaväliä. Liikenneturvakeskuksen suositus turvaväliksi maantienopeuksilla on noin 4 sekuntia. Hyvä muistisääntö on pitää metreissä samaa etäisyyttä kuin ajonopeus, eli 80 km/h -vauhdilla pidä 80 metrin turvaväli. Riittävästä turvavälistä on toki paljon muutakin hyötyä. Kun pidät kunnon väliä, näet mitä edessäsi tapahtuu ja voit rauhassa ennakoida tilanteita. Riittävällä turvavälillä muutkin näkevät sinut ja pystyvät ennakoimaan toimiasi. Sinulle jää sekä aikaa että myös tilaa toimia. Ajaminen on rauhallisempaa, tasaisempaa ja taloudellisempaa.

Käytä kiveniskemiin ensiapuna teippiä ja vie auto viipymättä asiantuntijalle

Kun tuulilasiin on tullut iskemä, puhdista iskemäkohta ja laita sen päälle ensiavuksi teippi. Teippi estää lian joutumisen särökohtaan ja paikkauksen lopputuloksesta tulee parempi. Vaikka iskemäjälki olisi pieni tai se ei haittaisi näkyvyyttä, kannattaa tuulilasi paikata mahdollisimman nopeasti. Pienestä kiveniskemästä kasvaa hyvin todennäköisesti muutaman viikon kuluessa  halkeama, joka edellyttää koko tuulilasin vaihtamista.

Tuulilasin rikkoutumisen jälkeen on tärkeää tarkastuttaa lasi mahdollisimman nopeasti asiantuntijalla ja tarvittaessa korjauttaa se.

Lisäturvaa vakuutuksella

Kun autollasi on Secto-Kaskoon sisältyvä lasivakuutus ei paikkauksesta vähennetä ollenkaan omavastuuta. Tästäkin näkökulmasta kiveniskemän nopea paikkaus on paras ratkaisu. Paikkaustyö kestää noin 15 – 30 min, joten se on helpompi ja nopeampi vaihtoehto kuin jättää auto koko päiväksi lasinvaihtoon. Lue lisää Secto-Kaskosta. 

 

Tekstin asiantuntevat vinkit antoi Fennia