Sectosta vähän ajettu auto

Auton käytön ABC

Hyvässä kunnossa olevalla ja siistillä autolla on mukava ajaa. Korjaamolla suoritettavien määräaikais- ja vuosihuoltojen lisäksi auton säännöllinen käyttäjän itse tekemä ylläpitohuolto on hyvä keino tarkkailla auton sisä- ja ulkopintojen kuntoa ja säilyttää auton jälleenmyyntiarvo mahdollisimman korkeana. Säännölliset tarkastukset auttavat myös huomaamaan alkavat vauriot esimerkiksi maalipinnassa ajoissa, ennen kuin niistä muodostuu isompaa lovea kukkaroon.

Auton säännöllinen imurointi ja sisätilojen puhtaanapito auttaa säilyttämään auton verhoilun hyvässä kunnossa. Ammattilaisen suorittama auton sisäpesu on hyvin nopea keino kohentaa auton yleisilmettä suhteellisen pienin kustannuksin. Ja onhan autoilu huomattavasti mukavampaa, kun kaikki autossa säilytettävät tavarat ovat omalla paikallaan ja helposti löydettävissä.

Renkaiden kunnosta huolehtiminen on tärkeää ajoturvallisuuden kannalta. Laki edellyttää talvirenkaissa vähintään 3 millimetrin urasyvyyttä, kesärenkaissa vastaava edellytys on 1,6 millimetriä. On kuitenkin hyvä huomioida, että rengasalan turvasuositusten mukaan vaihtoa edellyttävät urasyvyydet ovat talvirenkaissa 5 millimetriä, kesärenkaissa 4 millimetriä. Urasyvyyden testaus kotona onnistuu helposti esimerkiksi tulitikulla tai kahden euron kolikolla. Renkaiden urasyvyyttä mitatessa tulitikun rikkipään tai kolikon hopeisen reunan tulisi upota kokonaan uraan, jotta ajaminen olisi varmasti turvallista.

Kulutuspinnan lisäksi rengaspaineiden säännöllinen tarkistus on tärkeää renkaiden kunnon, hyvän pidon ja polttoaineen kulutuksen kannalta. Rengaspaineet onkin syytä tarkistaa parin kuukauden välein.

Pyyhkijän sulkien vaihto on monelle autoilijalle kauhistus ja onkin hyvin yleistä, että huonoilla sulilla sinnitellään seuraavaan huoltoon asti. Sulat on kuitenkin helppo vaihtaa itse muutamassa minuutissa, kunhan huomioi sulan kiinnitysmekanismin ja sulan pituuden lisäksi myös tuulilasin muodon. Varminta on tarkistaa sulan sopivuus kaupoissa olevista sopivuustaulukoista tai varaosaliikkeen myyjältä. Tämän jälkeen sulkien vaihto hoituu auton ohjekirjan antaminen ohjeiden mukaisesti ja voilá!: maailma ratin takana aukeaa aivan uudella tavalla. Tietenkin vain siinä tapauksessa, että olet myös muistanut tarkistaa pissapojan nesteet.