Laadukkaat Vaihtoautot Espoosta

Auton ostajan muistilista

1.Käyttötarkoitus ja ominaisuudet

Mikä on nykyisessä autossasi hyvää ja vastaako autosi käyttötarkoitusta? Mihin tarkoitukseen käytät autoa?  Pohdintaan on hyvä käyttää hetki aikaa ja listata itselleen ne ominaisuudet, mitä seuraavalta autoltaan haluaa ja mitä oikeasti todella tarvitsee sen ”must have” metallinhohtovärin lisäksi.  Tai tehdä vaikka kaksi eri listaa. Tämän jälkeen on huomattavasti helpompaa lähteä etsimään kaikkien houkuttelevien vaihtoautojen joukosta sitä omaa helmeä, jonka kanssa arjesta tulee vähän helpompaa. Myös eri autojen hintavertailu helpottuu, kun varustelutaso on jo tässä kohtaa itselle selvillä.

2.Tarkista katsastus-, ajoneuvovero- ja rekisteröintitiedot

Kun ykköskohdan haasteet on ratkaistu ja varteenotettava vaihtoehto seuraavaksi autoksi on löytynyt, kannattaa tarkistaa auton katsastus- ja ajoneuvoveron maksutiedot. Nimittäin maksamaton ajoneuvovero on siitä ikävä juttu, että se kulkee auton mukana ja uusi omistaja joutuu helposti maksumieheksi, jos veroja on rästissä ostohetkellä. Lisäksi tulee tarkistaa, että auton myyjä on myös auton omistaja, eikä vain auton haltija, sillä haltijalla ei ole valtuuksia luovuttaa auton omistusta. Myös auton omistajien lukumäärä kannattaa tarkistaa, sillä monet omistajat voivat antaa vihjettä mahdollisesta ongelmasta auton kanssa.

3.Huoltokirja

Ajan tasalla oleva huoltokirja on auton ostoa harkitsevalle kultaakin kalliimpi dokumentti, sillä se kertoo paljon vaihtoauton historiasta ja antaa ennustetta tulevaisuuden huoltokuluille. Jos huoltokirjasta ei löydy säännöllisesti tehtyjä määräaikaishuoltoja kyseisen automerkin huoltovälin mukaisesti, on syytä varautua suurempiin huoltokuluihin tulevaisuudessa. Mahdollisen takuun raukeamisen lisäksi määräaikaishuoltojen laiminlyönti saattaa aiheuttaa vaurioita auton moottoriin ja siten aiheuttaa ison loven ensi vuoden kesälomakassaan.

4.Koeajo

Koeajossa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin:  Lähteekö auto hyvin käyntiin ja onko käynti tasaista? Miltä moottori kuulostaa joutokäynnillä ja kiihdyttäessä? Kulkeeko auto suoraan ilman jatkuvaa korjausliikettä ja onko ohjaus täsmällinen, vai täriseekö ohjauspyörä ajettaessa? Menevätkö vaihteet helposti päälle ja pysyykö vaihde silmässä? Jos kyseessä on automaattivaihteinen auto, vaihtuvatko vaihteet pehmeästi vai nykäiseekö auto vaihdoissa?  Miltä iskunvaimennus tuntuu, kolahteleeko alusta kuoppaisella tiellä? Jääkö auto heilumaan epätasaisen tien kohdan jälkeen? Kannattaa luottaa omiin tuntemuksiin. Jos jokin jää askarruttamaan mieltä, ottaa asia myyjän kanssa rohkeasti esiin ennen ostopäätöksen tekoa.

5.Kauppakirja

Hyvin laadittu kauppakirja on sekä vaihtoauton ostajan että myyjän etu etenkin niissä tilanteissa, kun rekisteröinti uudelle omistajalle jää jostain syystä puolitiehen. Siksi sen laadintaan kannattaa käyttää hetki aikaa. Valmiita pohjia löytyy esimerkiksi Traficomin sivuilta, mutta kauppakirjan voi laatia myös itse. Pääasia on, että dokumentista selviää kuka luovuttaa, mitä luovuttaa, kenelle luovuttaa ja koska luovuttaa.  Muistathan myös ostajan ja myyjän allekirjoitukset sekä allekirjoituspäivämäärän, sillä ilman niitä kauppakirja ei ole lainvoimainen.