Sähköauto säästää lompakkoa ja ympäristöä

Sähköauto säästää lompakkoa ja ympäristöä

Onko bensiini- ja dieselkäyttöisten autojen aika ohi? Ei vielä, mutta sähköautoilu on ottanut paikkansa tien päällä. Sähköautoon siirtyminen saattaa tuntua isolta askeleelta, jos olet tottunut perinteisiin ajoneuvoihin. Mikäli rohkenet ottaa uuden käyttövoiman kokeiluun, voit yllättyä positiivisesti. Lue eteenpäin, ja saat tietää mitä kaikkea sähköautoilulla on tarjota.

Sähköautoja kaikkiin tarpeisiin

Vielä muutama vuosi sitten käytettyä autoa etsivällä oli vain vähän vaihtoehtoja, jos kiikarissa oli sähköauto. Tylsät muodot ja vanhoihin raameihin asennetut sähkömoottorit ovat kuitenkin historiaa. Viimeisen kolmen vuoden aikana on markkinoille tullut laaja valikoima kauniita ja teknisesti erinomaisia sähköautoja — ja nyt niitä saa myös käytettyinä!

Sähköautot ovat kattavasti varusteltuja jo lähtötasolta alkaen. Lähes mikä tahansa sähköauto tuo mukanaan ainakin nämä edut:

1. Vaihteista ei tarvitse huolehtia, sillä ajoneuvo toimii kuten perinteinen automaattivaihteinen auto.

2. Sisätilojen lämpötilan säätäminen ennen ajoonlähtöä on helppoa ja nopeaa puhelinsovelluksen avulla.

3. Sähköautot ovat erittäin hiljaisia kulkuneuvoja, mikä lisää ajonautintoa ja vähentää stressiä pitkillä matkoilla.

4. Sähkömoottorin ansiosta auto on voimakas ja vääntävä, ja sen voima on välittömästi käytettävissä kaasupoljinta painettaessa.

5. Auton omistaminen on huoletonta ja huollot edullisia.

Täyssähkö vai ladattava hybridi?

Hybridiautossa on kaksi voimanlähdettä: polttomoottori ja sähkömoottori. Jälkimmäiseen on liitetty ajoakku, jonka koko määrittää hybridiauton sähköistä toimintamatkaa. Ladattava hybridiauto toimii aina polttoaineella, ja jos akussa on varausta, myös pelkällä sähköllä.

Ladattavista hybridiautoista käytetään myös nimitystä plug-in hybridi. Ladattavissa hybridiautoissa sähkön käyttöä pystyy sääntelemään ja sähköistä toimintamatkaa on vähintään muutamia kymmeniä kilometrejä. Lisäksi on olemassa niin sanottuja itselataavia hybridejä, joita ei voi ladata. Niiden hyödyt tulevat esiin pääosin kaupunkiajossa, jossa kiihdytyksiä ja jarrutuksia on toistuvasti.

Kun harkitset ensimmäisen sähköauton hankintaa, niin pohdit varmasti myös, olisiko ladattava hybridiauto riittävä omiin tarpeisiisi. Plug-in hybridi onkin hyvä valinta, jos:

1. Ajat pääosin lyhyitä päivämatkoja

2. Pystyt lataamaan autoa kotona tai työpaikalla

3. Vedät esim. traileria pidempiä matkoja

Mikäli ladattavaa hybridiautoa ei lataa, se toimii kuin mikä tahansa polttomoottoriauto. Ylimääräinen voimanlähde akustoineen vaikuttaa kuitenkin auton painoon ja rakenteeseen, joten ladattava hybridiauto ilman latausmahdollisuutta on varsin epätaloudellinen vaihtoehto.

Vinkkejä sopivan sähköauton valintaan

Sähköautojen suosio on kasvanut huimasti viime vuosina ympäristöystävällisyytensä ja taloudellisuutensa ansiosta. Jos harkitset sähköauton ostamista, saatat yllättyä laajasta valikoimasta ja erilaisista ominaisuuksista. Jotta päätöksesi olisi punnittu, niin käydään seuraavaksi läpi käytetyn sähköauton ostamisessa tärkeitä asioita.

Toimintamatka kohtaa arjen vaatimukset

Sähköauton ajoakun nettokapasiteetti kertoo, kuinka paljon energiaa on käytettävissä, kun akku on täynnä. Kapasiteetti ilmoitetaan kilowattitunteina (kWh), ja auton kuluttama energia mitataan kilowattitunteina sataa kilometriä kohden. Keskimäärin sähköauto kuluttaa 16-25 kWh sadalla kilometrillä.

Suomalaisissa olosuhteissa ajettaessa on huomioitava, että kylmä ilma taiesimerkiksi loskainen tienpinta vaikuttavat auton toimintamatkaan. Sähköauton toimintamatka saattaa lyhentyä haastavissa olosuhteissa jopa yli viidenneksen ihanteellisiin olosuhteisiin verrattuna.

Pelkästään toimintamatkaa ei silti kannata tuijottaa, sillä sähköauton käytettävyys muodostuu akkukoon ja kulutuksen lisäksi latausnopeudesta ja -mahdollisuuksista. Jos lataat autoa kotona ja ajat arjessasi vain lyhyitä matkoja, niin suuren akun hyödyt jäävät lunastamatta — mutta tuntuvat hinnassa.

Sopivaa autoa valitessa kannattaakin huomioida:

● Arjen tyypillisten ajomatkojen pituudet.

● Missä olosuhteissa autoa käytetään eniten.

● Akun koon, kulutuksen ja latausnopeuden suhde.

● Ladataanko autoa kotona, työpaikalla vai julkisilla pisteillä.

● Julkisten latausasemien sijainti reiteilläsi (Latauskartta.fi).

Säästöä kokonaiskustannukset huomioimalla

Sähköauton huoltoväli on usein pidempi kuin vastaavan polttomoottoriauton, sillä sähköinen voimanlähde tarvitsee toimenpiteitä harvemmin. Katsastus tapahtuu samoin kuin muillakin autoilla, mutta päästöttömyyden vuoksi katsastukseen ei sisälly päästömittauksia.

Huoltojen osalta sähköauto tulee siis todennäköisesti polttomoottoriautoa edullisemmaksi. Sama pätee käyttövoimakuluihin. Mitä halvemmalla sähköllä autoaan saa ladattua, sitä edullisempaa ajaminen on. Siksi autoa on kustannustehokkainta ladata kotona — tai mahdollisuuksien mukaan — esimerkiksi työpaikalla.

Sähköauto on kohtuullisen hyvässä asemassa myös arvon aleneman suhteen. Kaikkien autojen arvo alenee nopeimmin juuri ostettuina, ja muutamassa vuodessa vauhti hidastuu. Sähköautojen suosiosta ja standardeista johtuen nyt kaupan oleva tekniikka on ajankohtaista vielä pitkälle tulevaisuuteen.

Tunnetta ja ajonautintoa

Auton valinta ei ole vain järkeä ja taloudellisuutta. Se on myös tunnetta ja ajonautintoa. Jos ajat paljon, niin tiedät kuinka tärkeä hyvä auto on jaksamisen kannalta. Siksi auton valinnassa järjen pitää kohdata tunne. Alla vinkkejä seuraavan autosi valintaan.

● Halutessasi laatua, urheilullisuutta ja luotettavuutta käy läpi Audi- ja BMW-sähköautovalikoimamme.

● Jos tyylikäs, turvallinen ja suorituskykyinen ovat sanoja kuvailemaan autoasi,niin Mercedes Benz -automme vastaavat kysyntääsi.

● Tehokas, urheilullinen ja innovatiivinen kuvastaa Porsche -sähköautoja.

● Edistyksellisyys yhdistettynä tyyliin ja tehoon kuvaa Teslan sähköautoja.

Riippumatta siitä onko seuraava autosi täyssähköauto vai ladattava hybridi, olet astumassa uuteen aikakauteen. Autamme mielellämme kaikissa kysymyksissäsi ja toivotamme sinut tervetulleeksi koeajamaan unelmiesi sähköautoa.